Моб/ WhatsApp: 0086 18761513565 Бети Лв

Е-пошта: [заштитена по е-пошта]

сите категории

Која е разликата помеѓу мекиот оклоп и тврдиот оклоп?

Време: 2022-11-14 Посети: 150

Како што знаеме, панцирните елеци можат да се поделат на различни нивоа врз основа на заштитната способност, додека исто така можат да се поделат на мек и тврд тип, врз основа на материјали. Како што веќе ги претставивме нивоата на заштита и стандардите на оклопот, денес ќе зборуваме за разликите помеѓу мекиот оклоп и тврдиот оклоп.

Која е разликата помеѓу мекиот оклоп и тврдиот оклоп - 正文1

1. Мек оклоп

Мекиот оклоп е главно направен од најлон, ароматични полиамидни синтетички влакна и полиетилен со ултра висока молекуларна тежина, кои се сите влакна со високи перформанси со мала густина, висока јачина, голема цврстина и одлични својства на обликување. Со користење на такви материјали, мекиот оклоп е многу полесен, помек и полесен за носење. Сепак, многу луѓе се сомневаат дека таков лесен и мек оклоп отпорен на куршуми може да се спротивстави на куршуми. Ударот на куршумите врз слојот на влакната ќе се развие во сила на истегнување и сила на смолкнување, при што силата на ударот произведена од куршумите може да се потроши до периферијата на точката на удар, следејќи ја потрошувачката на најголемиот дел од кинетичката енергија. Така функционира мекиот оклоп во отпорот на куршуми. Но, мекиот оклоп за тело не е толку силен како неговиот тврд пандан (само три нивоа, NIJ IIA, II и IIIA се достапни на пазарот), што може само со сигурност да ги запре куршумите со пиштол и пушка. Но, кога станува збор за поголема закана, треба да се свртиме кон тврдиот оклоп.

2.Тврд оклоп

Цврстиот оклоп се однесува на комбинацијата на мек оклоп и тврди плочи. Овие плочи главно се направени од метали, керамика, композитни плочи со високи перформанси и други тврди материјали. Опремен со тешки и тврди плочи, тврдиот оклоп е потежок и понефлексибилен од мекиот оклоп, додека неговата заштитна способност е значително подобрена. Во инцидент со пукање, куршумот најпрво ја погодува и ја напукнува тврдата плоча, при што поголемиот дел од неговата енергија се дисперзира, а потоа влакната со високи перформанси го трошат остатокот од кинетичката енергија. Тврдиот оклоп е далеку посилен од мекиот оклоп благодарение на непробојноста на неговите внатрешни плочи. Тие можат да запрат помоќни куршуми од пушка, како што се АП (пирсинг на оклоп) и API (запаливо средство кое пробива оклоп).

Која е разликата помеѓу мекиот оклоп и тврдиот оклоп - 正文2

Како што можеме да видиме, постојат суштински разлики помеѓу мекиот оклоп и тврдиот оклоп во структурата и заштитната способност. Значи, при изборот на панцир, мора јасно да објасниме со каква закана може да се соочиме и да направиме разумен избор.

Погоре е сето појаснување за мекиот оклоп и тврдиот оклоп. Ако сè уште има некои прашања, добредојде да контактирате со нас.

Newtech долго време е посветен на развојот и истражувањето на опрема отпорна на куршуми, ние обезбедуваме квалитетни NIJ III PE тврди оклопни плочи и елеци, како и многу други производи. Кога размислувате за купување на тврди оклопни плочи, можете да ја посетите веб-страницата на Newtech за да ја пронајдете најдобрата за себе.