Моб/ WhatsApp: 0086 18761513565 Бети Лв

Е-пошта: [заштитена по е-пошта]

сите категории

Зошто истекува рокот на панцирот?

Време: 2022-11-14 Посети: 26

Како што се влошуваат и ескалираат политичките терористички инциденти, заштитната опрема постепено се појави во јавноста. Соочени со толку многу избори, луѓето секогаш земаат предвид многу фактори, од кои еден е истекувањето на заштитниот производ.

Тогаш зошто истекува рокот на панцирот? Колку долго трае панцирот? Еве ги толкувањата за овие прашања.

Сите заштитни производи се направени од еден или повеќе материјали, а со текот на времето, сите материјали постепено ќе стареат, а структурните перформанси таму полека ќе се влошуваат. Во исто време, сите материјали имаат свои специфични карактеристики во структурата и стабилноста. Затоа, сите заштитни производи имаат рок на траење и рокот на траење секогаш варира од еден до друг врз основа на материјалот. Многу луѓе мислат дека панцирите мора да останат корисни во рок од важење, но тоа не беше случај. На заштитниот ефект на производите отпорни на куршуми за време на гарантниот период влијаат многу фактори, како што се материјалот, честотата на употреба, одржувањето и големината на производот.

1.Material

Материјалот на панцирот е еден од важните фактори кои влијаат на неговиот работен век. Исто како и сите органски материјали, материјалите што се користат за производство на производи отпорни на куршуми постепено ќе се деградираат со текот на времето, што ќе резултира со опаѓање на нивните перформанси. Различни материјали имаат различна структура и стабилност, така што панцирите направени од различни материјали имаат различен рок на траење. Сега, панцирот може да се направи од многу материјали, како кевлар, PE, челик и керамика итн., а исто така има и некои разлики во нивниот работен век.

На пример, мекиот оклоп се расипува многу побрзо од тврдиот оклоп и е особено ранлив на топлина и влажност (Штом мекиот оклоп е целосно заситен со вода, треба веднаш да се замени). Оклопот од PE секогаш покажува посилен отпор на висока температура од оклопот на кевлар.

Плоча со тврд оклоп

2.Користете ја фреквенцијата

Фреквенцијата на употреба е исто така важен фактор што влијае на работниот век на заштитната опрема. Земајќи ги на пример панцирните елеци, во споредба со повремено користениот панцир, често користениот секогаш има пад на перформансите, бидејќи употребата на заштитна опрема обично носи одредено абење и кинење, што резултира со намалување на нивниот век на употреба.

3. Одржување

Начинот на кој го одржувате вашиот оклоп исто така ќе влијае на должината на времето што може да се користи. Некои панцири треба да се чуваат во одредена средина поради нивните материјали.

На пример, широко употребуваниот панцир и плочи од Кевлар треба да се чуваат за да се избегне директен контакт со сончева светлина и вода. Долготрајниот контакт со вода во голема мера ќе го намали нивниот заштитен ефект, а потоа и нивниот животен век. Покрај тоа, треба да го чувате вашиот елек на место што ќе му овозможи да се одмори во рамна положба.

4.Size

Последното нешто што во голема мера влијае на работниот век на панцирот е колку тој е погоден. Кога носат лабав панцир, луѓето ќе стават прекумерен стрес на балистичките панели бидејќи тие ќе можат да се движат наоколу внатре во носачот наместо да го притискаат телото. Ако панцирниот елек е премногу тесен за некого, тоа може да предизвика неговиот елек да се набори и да ги оштети балистичките панели. Значи, важно е да носите елек што добро ви стои и да направите некои прилагодувања кога е потребно за да го намалите нивното оштетување и да го максимизирате неговиот заштитен ефект.

Без да знаат како купувачите ги користат и одржуваат нивните производи, производителите немаат начин да ветат точен рок на траење. Многу од нив ќе спроведат тестирање на перформансите на производите и ќе дадат општ временски опсег. Значи, на производите секогаш има ознака: „ефективно во рокот на важност без намерно оштетување“. Општо земено, гарантниот период ветен од производителите не е многу долг, што е обично 3-5 години, бидејќи давањето долг гарантен период на корисникот често го отвора производителот за потенцијални тужби, а потоа ги зголемува трошоците за осигурување, што резултира со зголемување на крајната цена на производот. Затоа, можно е заштитната опрема со истечен рок да има добра заштитна способност. И покрај тоа, сепак предлагаме да ги следите упатствата за истекување дадени од производителот без разлика дали мислите дека вашиот елек треба да трае подолго. Тоа може да биде прашање на живот и смрт.

Зошто истекува панцирот-正文