Моб/ WhatsApp: 0086 18761513565 Бети Лв

Е-пошта: [заштитена по е-пошта]

сите категории

Која е разликата помеѓу закривена челична плоча и рамна челична плоча?

Време: 2022-11-14 Посети: 21

Со брзиот напредок на непробојната индустрија, развиени се различни уреди отпорни на куршуми. Значи, кога станува збор за изборот на која чинија е најдобра за себе, секогаш има многу опции. За повеќето луѓе, нивото на одбрана, материјалот и цената се секогаш на прво внимание при изборот. Според материјалот, тврдите оклопни плочи главно може да се поделат во три категории, керамички плочи, PE плочи и челични плочи; Што се однесува до одбранбеното ниво, стандардите на САД NIJ, германските стандарди, руските стандарди и другите стандарди се сите вообичаено користени стандарди. Покрај тоа, плочите најчесто доаѓаат во два стила, заоблен тип и рамен тип. Кога луѓето купуваат чинии, тие често не обрнуваат внимание на овој тип на детали. Всушност, изборот на вистинската искривување на плочата е многу важен. Тоа влијае на вашиот степен на удобност и флексибилност за време на тактичката активност. Еве ги деталите за двата стила.

Која е разликата помеѓу заоблената челична плоча и рамната челична плоча-正文1

1 Заоблени плочи

Заоблените плочи не лежат рамно на градите, туку се прилагодуваат на обликот на човечките гради. Значи, во споредба со рамната плоча, многу е поудобно за носење. Со развојот на технологијата, заоблените плочи се развија во два вида: еднокриви плочи и повеќекриви плочи.

1) Еднокриви плочи

Еднокривената плоча е плоча со само една крива што одговара на кривата на човечките гради, што може да се замисли како правоаголна плоча исечена од цевка. Во споредба со повеќекривината плоча, единечната е многу поедноставна и поевтина.

2) Мулти-закривени плочи

Има и дополнителни кривини на повеќекривината плоча. И обично има аголни исечоци на горниот раб на плочата.

Некои би рекле дека бидејќи се обвиткува околу телото, ќе заштити малку повеќе. Заоблените плочи исто така се вели дека ја ублажуваат пенетрацијата со тоа што не дозволуваат круговите да удрат под агол од 90 степени. Дополнително, засеците на аголот на горниот раб на повеќекривената плоча не го попречуваат движењето на рацете при тактичките активности, овозможувајќи флексибилна употреба на пиштоли и други оружја. Една од лошите страни на користење на заоблена плоча во вашиот панцир е тоа што е многу комплицирано да се направи по една за секое тело, и тие обично доаѓаат во една стандардна големина. Бидејќи закривената површина ги отклонува куршумите, еден проблем е што не знаеме каде ќе оди куршумот, што веројатно предизвикува секундарна штета на носителите и нивните придружници.

2. Рамни чинии

Рамните плочи се поевтини од закривените плочи. Оние кои навистина не знаат многу за производот би рекле дека заоблените плочи се подобри од рамните плочи. Но, тоа не е точно - додека заоблените плочи ќе направат куршумот да се отклони, рамните плочи автоматски ќе го запрат куршумот, без секундарно оштетување. Покрај тоа, едноставната структура, популарната цена и едноставниот процес на производство ја прават рамната плоча подобар избор за многу луѓе. На пример, сегашните штитови на високо ниво, како што се штитовите NIJ III и IV, се претежно развиени со рамна структура, а оклопните плочи што се користат кај џиповите, Hummer и другите возила се исто така со рамна структура. Но, факт е дека рамните плочи се многу понеудобни за носење во споредба со заоблените плочи.

3. Аголно сечење

Можеме да забележиме дека на горните рабови на некои плочи обично има засеци од агол, кои се нарекуваат Shooters Cuts (SC). Оваа структура е дизајнирана да го олесни стандардното снимање на корисникот. Плоча без сечење на аголот ќе го попречи дејството на снимањето до одреден степен.

Уште повеќе, има и некои плочи со асиметрични резови на аглите, кои се нарекуваат Advanced Shooters Cuts (ASC). Овој дизајн потекнува од идејата дека амплитудите на движење на левата и десната рака при фотографирање се различни една од друга.

Различни типови на плочи имаат сите свои предности и недостатоци. При изборот на чинии, се предлага првото нешто што треба да направите е целосно да ги проучите условите на бојното поле и да направите рационален избор според вашата вистинска ситуација.

Која е разликата помеѓу заоблената челична плоча и рамната челична плоча-正文2